Δραστηριότητες

Οι Δράσεις μας

Τον Ιανουάριο του 2006 γονείς και φίλοι παιδιών με Αναπηρία αποφάσισαν την ίδρυση ενός Συλλόγου με έδρα το Κορωπί με σκοπό τη δημιουργία Αθλητικών, Παιδαγωγικών και Πολιτιστικών προγραμμάτων. Δεδομένης της ελλιπής βασικής εκπαίδευσης και μειωμένων ψυχαγωγικών προγραμμάτων ήταν μεγάλη αναγκαιότητα τα παιδιά να έχουν ένα πλαίσιο όπου θα έβρισκαν ίσες ευκαιρίες για απόκτηση εμπειριών και δικαιωμάτων στη ζωή.

Τα Προγράμματα μας

  • Kαθημερινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και νέους με νοητική υστέρηση και αυτισμό ( Εικαστική Θεραπεία, Θεατρικό Παιχνίδι, Μουσική, Χορός, Pilates - Yoga, Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής , Στίβος κτλ)
  • Αθλητικό Πρόγραμμα Σαββάτου ( bowling, Ιππασία, Κολύμβηση, Πεζοπορία κτλ)
  • Διήμερα και πολυήμερα Εκδρομικά Προγράμματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών & τα Σαββατοκύριακα.
  • Συμμετοχή σε δια-συλλογικούς Αγώνες ( στίβος, κολύμβηση, bowling)
  • Οργάνωση Ημερίδων Ενημέρωσης , bazaar & πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση .

Αθλητικό Πρόγραμμα Σαββάτου

Το όραμα του Συλλόγου ξεκίνησε με λίγα παιδιά και με το Αθλητικό Πρόγραμμα Σαββάτου. Σε αυτό το Πρόγραμμα , το οποίο εξακολουθεί να πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία, τα περισσότερα παιδιά ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με την Ιππασία, το bowling και την Κολύμβηση.
Μέσα στο πλαίσιο των Αθλητικών Προγραμμάτων ο Σύλλογος συμμετέχει κάθε χρόνο σε διασυλλογικούς Αγώνες Στίβου και Κολύμησης και σε καθιερωμένους Αγώνες Στίβου του Δήμου Κρωπίας – Παπασιδέρεια.

Θεραπευτική ιππασία

Η Ιππασία είναι ένα Άθλημα ευρέως γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα παιδιά με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή ωφελούνται πολύ. Ο στόχος στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, πέρα από ψυχαγωγικός , είναι και θεραπευτικός.

Το πρόγραμμα της Ιππασίας πραγματοποιείται σε Ιππικό Όμιλο στο Κορωπί .

Κολύμβηση

Στο κολυμβητήριο τα παιδιά δουλεύονται είτε ατομικά είτε σε ζευγάρια. Μέσα στο πέρασμα των τελευταίων χρόνων μπορούν να παρατηρηθούν τα οφέλη τόσο στη βελτίωση της κίνησης όσο και στην απομάκρυνση τυχών φόβων και ενδοιασμών των παιδιών.


Bowling

Το Bowling είναι το πιο δημοφιλές Πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει όλο το δυναμικό των παιδιών του Συλλόγου. Ο Σύλλογος κάθε χρόνο πραγματοποιεί διασυλλογικούς Αγώνες Μπόουλινγκ, με τη Συμμετοχή Σχολείων και πλαισίων , από όλη την Αττική, και τη συμμετοχή πάνω από 150 αθλητών.

Το πρόγραμμα , και οι Αγώνες, γίνονται στο ‘Blanos Bowling’ στη Γλυφάδα.

Γεύμα

Μετά από κάθε Πρόγραμμα ακολουθεί γεύμα σε εστιατόριο όπου τα μεγαλύτερα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα χρήματα και τα μικρότερα μαθαίνουν να αυτοεξυπηρετούνται τόσο στο φαγητό όσο και στην τουαλέτα. Απώτερος στόχος είναι η επαφή με τον κόσμο, η κοινωνικοποίηση, η ενσωμάτωση, η ένταξη και η αποδοχή.


Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης

Το δεύτερο μεγάλο βήμα του Συλλόγου επετεύχθη το 2009 με την έναρξη ενός πολύ σημαντικού Προγράμματος, του Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης.

Ο Χώρος μας

Η νέα Στέγη του Συλλόγου μας βρίσκεται στην οδό Χ.Ε Ντούνη 36 στο Κορωπί. Το νέο μας σπίτι είναι ευρύχωρο και διαμορφώθηκε κατάλληλα και πολύ κοντά στις ανάγκες των παιδιών μας ( μεγάλοι ανεξάρτητοι χώροι, όμορφα χρώματα κτλ).

Τα παιδιά έχουν εξίσου μεγάλη ανάγκη και αυτό το Πρόγραμμα για να καλύψουν τον κενό Απογευματινό τους χρόνο. Εδώ πραγματοποιούνται παιδαγωγικά προγράμματα (τμήμα υπολογιστών), κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι και μουσικοκινητική Αγωγή. Πραγματοποιείται Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής- μαγειρικής και προετοιμασίας μεγάλων bazaar.

Στο πλαίσιο είτε του Απογευματινού Προγράμματος είτε στο πλαίσιο του Προγράμματος Σαββάτου γίνονται επισκέψεις σε Μουσεία, Εκθέσεις, Θεατρικές ή Χορευτικές Παραστάσεις .

Ο Ψυχολόγος μας

ΤΤο Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης επιβλέπει Ψυχολόγος και πραγματοποιούνται και ομάδες γονέων. Η Ψυχολόγος βλέπει το κάθε παιδί ατομικά αλλά και τη συμπεριφορά του στην ομάδα. Οι ομάδες γονέων είναι υψίστης σημασίας καθώς ο κάθε γονιός μπορεί να καθοδηγηθεί για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά καταστάσεις που σχετίζονται με καταστάσεις του παιδιού του.


Συνοψίζοντας

Συνοψίζοντας οι στόχοι του Απογευματινού Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης είναι :
1.Παιδαγωγικός στόχος – βελτίωση μαθησιακού
2.Ψυχαγωγία
3.Κοινωνικοποίηση και Ενσωμάτωση
4.Βελτίωση των δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης


Καλοκαιρινό Camp

To καλοκαιρινό Πρόγραμμα πραγματοποιείται 4 συνεχόμενες εβδομάδες τον μήνα Ιούλιο. Ο χώρος πραγματοποίησης του Προγράμματος είναι σε παραθαλάσσιο ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου υπάρχει γήπεδο tennis, γήπεδο beach volley και γήπεδο beach soccer.

Θάλλασα

Το Πρόγραμμα ξεκινά στις 9 το πρωί όπου με πούλμαν μεταφέρεται όλη η ομάδα ( παιδιά και συνοδοί) στη θάλασσα. Το Πρόγραμμα ξεκινά με μπάνιο και παιχνίδι στη θάλασσα. Ακολουθεί μικρό διάλειμμα στο beach bar και στη συνέχεια παιχνίδι στην άμμο (ποδόσφαιρο ή volley ή tennis). Τo πρόγραμμα τελειώνει με ντους και μεσημεριανό γεύμα σε ταβέρνα. Η επιστροφή γίνεται στις 15.00.

Εκδρομές

Στα πλαίσια αυτού του Προγράμματος γίνονται 2 μονοήμερες εκδρομές (εδώ συμπεριλαμβάνεται το πρώτο κομμάτι της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης) καθώς και απογευματινό Πρόγραμμα για παρακολούθηση θερινού cinema ή παράστασης.


Στόχοι

1.Ψυχαγωγία
2.Άθληση
3.Βελτίωση των δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης (ντύσιμο, Φαγητό, τουαλέτα)
4.Ημιαυτόνομη διαβίωση
5.Κοινωνικοποίηση, ενσωμάτωση , Ένταξη.


Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης

Εξίσου σημαντικό Πρόγραμμα του Συλλόγου, το οποίο χρόνο με το χρόνο παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, είναι το Πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης. Τον πρώτο χρόνο ξεκίνησε με Διήμερες Εκδρομές, και σε κοντινούς προορισμούς, ενώ τώρα πια τα Προγράμματα είναι πολυήμερα και σε πόλεις και χωριά όλης της Ελλάδας.

Όλη η ομάδα, παιδιά και παιδαγωγοί, ταξιδεύουν με μέσα μαζικής μεταφοράς και φτάνοντας στον εκάστοτε προορισμό μεταφέρονται στο χώρο φιλοξενίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Εκδρομής γίνονται Πεζοπορίες, επισκέψεις σε Αξιοθέατα. Βασικό στόχο των εκδρομών αποτελεί η ανεξαρτητοποίηση των παιδιών και επιβίωση μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον. Το κάθε παιδί μαθαίνει, χρόνο με το χρόνο, να αυτοεξυπηρετείται καλύτερα αλλά και να ενσωματώνεται με την Κοινωνία και να υπάρχει αποδοχή και ένταξη από την Τοπική Κοινωνία.

Την τελευταία ημέρα παραμονής μας στον εκάστοτε προορισμό γίνεται Εκδήλωση στο Δημαρχείο της κάθε πόλης όπου τα παιδιά παρουσιάζουν το έργο του Συλλόγου με κάποιο είδος μουσικής ή θεατρικής παράστασης και προβολή φωτογραφιών (slides). Με αυτό τον τρόπο αφενός γίνεται προβολή του έργου και ταυτόχρονα αποτελεί μέσο παραδειγματισμού για δημιουργία παρόμοιων σωματείων στην Επαρχία.

Αλλαγή Μεγέθους
Φωτεινότητα